Fontolva haladó

A nap kérdése

Retrokommunisták a felsőoktatásban

2009. október 24. 10:00 / Pelikán József

Partnerünk, az IgenHír magazin híres kommunistaszakértőt keresett, ezért felkért az alábbi cikk megírására. Nyomtatott formában tehát a lap októberi számában olvasható.

A rendszerváltás húsz éves évfordulóján, október 23-hoz közeledve ismét élénkül a vita az elmúlt rendszer megítéléséről és nosztalgiájáról. Vajon milyen megjelenési formái vannak kommunizmus életérzésének és eszméinek a Kádár-rendszert meg nem élt fiatal magyar egyetemista közegben?

A divat kritikusai szerint a retró többszörösen emésztett és kommerszbe fulladt, ellentmondása pedig tetten érhető bármely felkapott retró kocsmában, ahol bár a lepattant körülmények szocreál trendként kínálhatók, az árak már semmiféleképpen sem mondhatók retrónak. Mellékhatásként a hatvanas, hetvenes évek divatja „öregesen friss", fiatalos, színes formában tükrözi vissza saját korszakát, az államszocializmus diktatúráját feledtetve, vagy kinevetve. Vajon mennyire kedvez a különféle fiatal, baloldali mozgalmaknak a reróhullám?

Modern baloldaliak vs. hagyományőrző kommunisták

Táboruk a gyakorlatban sehogyan sem fér össze, láthatatlan kapocs köztük egyedül a rendíthetetlen antifasizmus lehet - röviden így lehet leírni a baloldali érzelmeket valló magyar fiatalok (alcímünkben említett) két jól megfogható rétegének egymáshoz való viszonyát. Fontos különbség, hogy míg a „hagyományőrzőknél" kritérium, addig a moderneknél csak elszórt jelenség a retrokommunista életérzés táplálása, legyen szó öltözködésről, vagy szellemi alapokról. A hagyományőrző kommunista fiatalok rétege egyértelmű: szoros értelmében kommunista, marxista, a rendszerkritikán túlmenő, rendszerellenes fiatalokról van szó, akik éles kirohanásokat intéznek modern társaikkal szemben.

Így a hagyományőrzők és modernek közt politikai értelemben átjárás nyilván nincs, a szimbólumok terén viszont néhol tetten érhető valamiféle közös halmaz: a kubai forradalmár, Ernesto Che alakját a Baloldali Front (a Munkáspárt ifjúsági tagozata) folyamatosan futatja jelképei közt, de 2006-2007 környékén még a FIB (az MSZP akkori ifjúsági tagozata) is zászlajára tűzte (Che Magazin címmel rövid életű lapot is indítottak, Marsovszky Balázs FIB egykori prominens pedig némi képzavarral kifejtette, hogy a kormány neoliberális politikája szerinte hosszú távon egybeesik a kubai forradalmár céljaival). A főirányok és platformok ismeretében világos, hogy a valódi újgenerációs retrokommunistákat marxista egyetemi csoportosulások környékén kell keresnünk.

Ifjú vörösök Heves megyétől Pestig

Csupa érdekességet rejt a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspárt (MKMP) idei voksolásra összeállított EP-listája, mivel azon három egyetemi hallgatót és egy szakmunkás tanoncot is találunk (ekkora számban semelyik másik párt sem jelölt tanulókat): Szabó Tamás (szül.: 1987, listán a 4., Baloldali Front országos elnök is) az egri Eszterházy Károly Főiskola informatikus szakán, Juhász Norbert (1989, listán a 10.) az egri Szent Lőrinc Szakmunkásképzőben, Varga Szabolcs (1985, listán a 16.) a debreceni egyetem szociológiai szakán, valamint Kovács Balázs (1987, listán a 17.) az egri Eszterházy Károly Főiskola történelem szakán tanul.

kép forrása

Önéletrajzaik, írásaik szerint egytől egyig keményvonalasok. Juhász például „az országban a legtöbb Szabadság (a MKMP lapja - a szerk.) előfizetés összegyűjtésével vált ismertté" (figyelem, ezt az írást ill. ezt a netlogos oldalt NAGYON ajánljuk!), Kovács pedig az Agria Dialektika internetes marxista portál alapítója, személyes példaképei közt pedig Kádár Jánost is megjelöli.

A lista alapján látszik, hogy a felsőoktatási térben megfogható kommunizmus igen nagy részben Egerben koncentrálódik. (Szabó, Kovács és Juhász mellett egri Tőzsér Zoltán, a Baloldali Front országos vezetőségi tagja is.) A fiatal egyetemisták munkája aktivista jellegű. Idén nyáron például Füzesabonyban a piactérre szerveztek sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumot, ahová azonban a füzesabonyi VTV képsorai szerint senki sem ment el (az interneten látható felvételen a helyi tévéseken és két ifjú kommunista mozgalmáron kívül egy lélek sincs).

A marxizmussal szimpatizáló fiataloknak persze Pesten is vannak fórumaik. Az ELTE BTK-n időről időre előfordulnak a témában rendezett kerekasztal-beszélgetések; 2008 novemberében „Marx - a marxizmuson innen, a szocializmuson túl" című György Péter, Heller Ágnes és Kelemen János részvételével zajlott alkalmon például a beszélgetés résztvevőihez képest radikálisabb marxisták szólaltak fel a fiatal közönség soraiból. Szintén az ELTE BTK-hoz kapcsolódik, hogy az intézmény hallgatója Thürmer Marianna, a Munkáspárt elnökének lánya, akit „póttagként" feltüntettek a párt EP-listáján is.

Kereken húsz évvel a rendszerváltás után sanyarú napjait éli magyar kommunizmus: az EP választáson a Munkáspártra országosan a választók 0,96 százaléka voksolt (27 817 ember), a politizáló fiatalság pedig erős jobboldali többséget mutat. A „hagyományőrző" rertókommunisták éppen a konzervatívokat megszégyenítő múltidézésük miatt képtelenek bármiféle komoly bázis kialakítására. A fórumokon olvasható egymás elvtársazása még viccnek elmenne; de hogy miért futtatnak lejárt szavatossági idejű forradalmárokat, rejtély.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN