Fontolva haladó

A nap kérdése

Prelúdium
Szerkesztőségünk szilárd és mértéktartó álláspontja szerint a minap Magyarország és Szlovákia firmamentumán tapasztalt fényjelenség mennyei reveláció. Isteni jelenség, amely megvilágította a két ország tájait, és szimbolikusan világossá tette a szlovák kormányzat sovén politikáját. Ennek fényében (érzik a kifejezés stílusosságát?) nekünk is meg kell szólalnunk a kérdésben.

Történt ugyanis, hogy a szlovák parlament elfogadta a „hazafiassági törvényt”. A rendelkezés értelmében a hivatalos ülések (önkormányzatoktól a parlamentig) a himnusz eléneklésével kezdődnek, amit a sulikban is lejátszanak tanítás előtt. Sőt, ott kifüggesztik a falra a címert, meg a szlovák alkotmány részletét. No de mi a különleges ebben (hiszen nálunk eddig is kint volt az állami jelkép)? Fontolva végighümmögjük a pozsonyi aktualitásokat.

Habár a törvény nem fogalmaz meg szankciókat a mulasztókkal szemben, kár lenne azzal álltatnunk magunkat, hogy pusztán újabb politikai performanszként öltött testet a sarjadzó (mit sarjadzó, túlburjánzó!) össz-szlovák (szo)patriótizmus. Többről van szó! Slotáék ugyanis azzal magyarázták az intézkedés szükségességét, hogy nálunk kiszabadult a nacionalizmus kísértete a palackból, és erre bizony csak a szlovák öntudat acélozásával lehet csak felelni. S ez az igazi baj. Az önálló Szlovákia létrejöttével nem teljesedtek ki a Slota-félék vágyai, nekik mindig a magyarokkal szemben kell építeniük az identitásukat. Velünk szemben, a magyarok ellen kell definiálniuk önmagukat. A szlovák nemzettudat léptei a lakosság 10%-át kitevő kisebbség érdekein, sőt elemi jogain, életlehetőségein átgázolva vezetnek a paradicsominak hitt állapotok felé.

Magyarizáció és az elvtárs hátsó fertálya

Értsük jól! Nem a szlovák államiság jelképeivel, a pozsonyi (tátrai, alsókubini, zsolnai stb.) hazafiassággal van gondunk, hanem a nemzeti ügybuzgalom alantas, nem is titkolt céljaival. Ez pedig a barbár erőfitogtatás, a hazafiság középsúlyos ananászkarikáival való demonstratív izmozás. Mi lenne akkor, ha a magyar kormány hasonlóképp rendelkezne, és törvénybe iktatná a Himnusz lejátszását minden (még a szlovák kéttannyelvűekben is!) iskolában? Első körben radikálisan esne a Kölcsey-műremek tetszésindexe az érintett korosztály körében, másodszor pedig Ficóék jegyzékben tiltakoznának a Monarchia korát idéző erőszakos magyarizáció ellen.

Tegyük hozzá, hogy a törvényjavaslat csont nélkül átment, ez is aggasztó dolog: a szlovák politikai elit nem látott kivetnivalót Ficoék szándékaiban. Riasztó az is, hogy erre a lassan kivérző, utolsókat síboló magyar kormányzat sem reagál érdemben a szlovák történésekre. Nem mintha eddig túl sok ellenállást tanúsítottunk volna, elég csak a Malina-ügy pozsonyi kezelésére, Ján Mikolaj oktatáspolitikai ámokfutására vagy a dunaszerdahelyi lincselésre gondolunk. (Ja, ne hagyjuk ki Sólyom megfricskázást sem.)

A szlovák törvény következményeit csak találgathatjuk, de egyes feltevések szerint a végrehajtás költségei 2 millió euróba is kerülhetnek. Nem beszélve attól, hogy a himnusz erőltetése bizony elég egyoldalú és visszás lehet. Ahogy az Új Szó egyik olvasója fogalmazott: „Még jobban megutálják a gyerekek a szlovák nyelvet az iskolában! Szegények! Hétfőn reggel, amikor a hétvégi élményeket szeretné mindenki megosztani a tanítónénivel, majd rendre és fegyelemre lesznek utasítva, hogy először a HIMNUSZ! Jól kezdődik majd a nap! És a szlovák himnusz után a magyart is meg lehet majd hallgatni a magyar iskolákban? Erről nem szól a fáma.” Vagy, hogy egy cinikusabb hozzászólót idézzünk: „Egy másik történet, hogy a valamikori Sztálinvárosban (most Dunaújváros) is kötelező volt reggelente a gyárakban a munkásoknak a ‚Sződd a selymet elvtárs...’ kezdetű munkásmozgalmi dal éneklése, amely rendre így sikeredett: ‚Zőődd a s..gged elvtárs...’ ...”

A Fontolva Haladó külpolitikai iránymutatása

Annyi biztos, hogy a magyarkérdésben képviselt szélsőséges pozsonyi álláspont addig változatlan marad, míg nem lépünk valamit. Amíg ez bekövetkezik (megérzéseink szerint legkorábban a választások után egy-két hónappal), a Fontolva Haladó bátorkodik néhány rövid alapvetést, ha úgy tetszik, javaslatcsomagot megfogalmazni az északi szomszédunk felé folytatott külpolitikánkról:

1) Minden, a helyi magyar érdekeket sértő szlovákiai intézkedésre azonnal reagálni kell a legfelsőbb szinten, és persze Brüsszelben is. Nem maradhat semmi megválaszolatlanul, tökösebb és akcióképesebb diplomáciára van szükségünk!

2) Újra és erőteljesebben támogatnunk kell a felvidéki magyar oktatást! Tankönyvekkel, tanulmányi versenyekkel, csereprogramokkal, ösztöndíjakkal. El kell érni, hogy egy felvidéki magyar szülő számára reális és vonzó alternatíva legyen gyermeke iskoláztatásánál a magyar intézményháló. Ezzel összefüggésben meg kell erősíteni egyetemi kapcsolatokkal a Selye János Egyetemet, az egyetlen magyar tannyelvű szlovákiai felsőoktatási intézményt.

3) Uniós vizsgálóbizottságot kell felállítani a kisebbségi jogok szlovákiai érvényesülését firtatandó. (Hivatali ügyintézés lehetőségei, oktatási-kulturális lehetőségek ellenőrzése.)

4) Hóna alá kell nyúlnunk a felvidéki magyar kulturális intézményeknek (kassai, komáromi színház...), támogatni kell a szlovákiai magyar könyvkiadást! Legyenek fiataloknak szóló, kulturális és zenei rendezvények, neves anyaországi és külföldi fellépőkkel! - Művészetek Hegye 2010?

5) Minden eszközzel lobbiznunk kell a nagyvilágban a nyelvtörvény felülvizsgálata és eltörlése érdekében! Kisebbségellenes, diszkriminatív dekrétum nem lehet része egyetlen uniós ország jogrendjének sem!

6) Szakmai és tárgyilagos párbeszédet, disputát kell kezdeményezni a két ország történelemfelfogásának kritikus pontjairól. Hlinka, Beneš, a Monarchia, rerszlovákizáció stb.

7) Kötelességünk megismertetni a felvidéki magyarság életével, érdekeivel és értékeivel az anyaországi fiatalokat. Legyen része a hazai középiskolai oktatásnak a határon túli magyar közösségek ismerete, jelene! Ennek része az is, hogy a közoktatásban választható második idegen nyelvként az oktatáspolitikának preferálnia kell/érdemes valamelyik környező ország nyelvét.

8) Az elmúlt nyolc évben láthatóan és érezhetően gyengültek a magyar-magyar kapcsolatok működéséhez hozzájáruló, intézményesített keretek. Hogy mást ne mondjunk: megszűnt a Teleki László Intézet és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT). Ezen szervezetek pótlása stratégiai feladat.

Szerényen ezeket a gondolatokat ajánljuk a jövőbeni törvényhozók és külügyérek figyelmébe. Hátha lassan elkezdődhet valami...

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN