Fontolva haladó

A nap kérdése

Valahol azt olvastam, hogy csak azok fújnak a múlt héten megszavazott gyűlölettörvényre, akiknek félnivalójuk van tőle. Tévedés. Ez a javaslat, mely "gyalázkodás néven egy új, büntethető büntetőjogi kategóriát hoz létre" nem félelmetes, hanem közröhej.

Messzemenőkig belátom annak igazságát, hogy eldurvult a közbeszéd Magyarországon. Elég belehallgatni a közügyeket tárgyaló kocsmai beszélgetésekbe, olvasgatni a vonatkozó internetes fórumokat, látni hogy milyen feliratokat írnak kormányellenes tüntetések alkalmával különböző transzparensekre: ki és hogy dögöljön meg, mivel foglalkozzon a mamája és mennyire menjen messzire. Ebben a helyzetben lép fel a törvényhozó, hogy - lévén mégis tarthatatlan, ami itt folyik - betömje a mindenkori arrogáns gyalázkodók száját.

Gyűlölet homokozóban

A dolog banalitását parallel példával érzékeltetjük. Képzeletbeli óvoda délutános foglalkozásán a kis Andriska sót szór Gergőke tejbegrízébe. Gergőke nem kapcsol időben, és cifra fosást kap. Másnap így fordul Andriskához: "dögölj meg, te faszláda!" Andriska sírva rohan az óvó nénihez, mert ilyen csúnyát még nem mondtak rá. Az óvó néni döbbenten hallja, hogy Gergőke micsoda vad dolgokat mond. Az óvoda etikai rögtönítélő bizottsága kimondja: aki csúnyát mond, ezután sarokba lesz állítva két órára, és egy hétre megfosztják a dömperezéstől is. Andriska magyarázkodik, de sószórós tette emellett feledésbe merül, és büntetlen marad. A csúnya, durva, trágár megjegyzést viszont mindenki megjegyzi.

Egy ország méreteire levetítve (és a példa szempontjából persze sántító viszonyrendszereket félretéve) arról lehet szó, hogy sorozatos tévedések áldozata a verbális és tettleges agresszió ügyében kormányunk. Annak például, hogy 2006-ban párezer ember széttörte a tévészékházat, nem a ´44-es nyilas rendszer az oka (mint azt borult elméjű értelmiségiek megállapították több ízben), hanem egyszerűen az, hogy a Gyurcs nem mondott le. Akkor nincs ostrom, nincs kossuthterezés, nincs ultimátum, nincs Molotov-koktél - mert a probléma eredője szűnt volna meg.

Persze van tovább is >>>>>>

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN